31 Aralık, 2015

Kozmik Detoks Sağlıklı Diyet Kitabı



Sayın Ahmet Maranki’nin eşiyle birlikte yazdığı kitap. Maranki kitaplarından okuduğum ilki. Genel olarak iyi sayılabilir. Ahmet maranki tıp alanında değil Endüstri mühensiliği ve sosyal siyaset alanında bilim adamlığı ünvanlarını almış. İlk dikkatimi çeken detay bu oldu. Eşi Elmas hanım tıp fakültesi yüksekokulu mezunu ve fizyoterapi gibi alanlarda eğitimi var. Bu aslında şunu gösteriyor.
1-) Herşey diplomayla olmuyor.
2-) Uzmanlardan el almak, sertifika edinmek de konu uzmanı olarak size kapıları açıyor.
Kitap hakkında eleştiride bulnumak gerekirse baskısı çok düzensiz. İçinde üst üste çok tekrarlar var. Aynı cümle belki paragrafı ilk 100 sayfada 4 kere okumanız muhtemel. Acemi bir akademik yazı gibi olmuş. Ben bile o kadar tekrar etmiyorum kendimi. İyi bir okumayla hem kitap daha düzenli olabilir hem de kısalabilir. Mesela başka bir konuda da tablo burada denmiş devamında araya başka konu konulmuş o konunun sonuna eklenmiş tablo 6-7 sf sonra. Bu sevmediğim yönü. Tabii ben kütüphaneden aldım kitabı. 2012 basımlı. Sonraki baskılarda düzeltilmiş olabilir durum. Bir de arada reklam kokan hareketler sezinledim :) Eşimle bu konuyu tartiştik o satış amaçlı ürettiği ürününün tanıtımını kitabında yapmasının normal olduğuna; ben ise sadece ürünün adını belirtmesinin yeterli, kendi markasını koymasının gereksiz olduğuna karar vererek kapattık konuyu. Gerisi size kalmış.:)

Kitapta birçok şeyi bulabilirsiniz. Masaj hareketleri, nefes teknikleri, özel duruşlar, sebze-meyvelerin özel faydaları. Kitaptan bayağı birşey öğrendim. En fazla aklımı çelen alkali-asidik meselesi oldu. Halbuki kitapta o kadar geniş yeri yoktu. Alkali beslenme hep duyduğum ama sadece su içmekle olduğunu zannettiğim birşeydi. Cehaletin gözü kör olsun:)  Ragner Berg alkali-asidik tablosu çok ilgimi çekti.

İşte bu tablo bana birçok şey anlattı. Şu an bir diyetteyim onunla ilgili bir yazı da hazırlanıyor süreç devam ederken. Diyette bazı gıdaların neden yasak olduğunu bu kitap bana çok güzel anlattı. İncelerseniz birçok öğün sonrası çektiğiniz hazımsızlık, şişkinlik, gaz meselesinin bununla ilgili olduğunu görürsünüz. Herşey çok yemekle olmuyor:)
Kitapta ayrı bir bölümde yemeklere ve tariflere yer verilmiş. Detoks içeceklerini, otellerde pişirilen yemekleri en ufak detayına kadar anlatması, günlük programları gün gün yazması ilk başta oluşan reklam kokan hareketler algımın sönmesine neden oldu. Hangi saat ne yenilmeli, nasıl pişirilir bulabilirsiniz. Şeker hiç kulanılmadan yapılmış tatlılar var, hepsi bal ile tabii :) Mesela Osmanlı pilakisinde kereviz de eklenmiş tarife. Nohutun gazını almak için ıslatılan suya 1 dilim bayat ekmek ve tuz atılması da püf noktalardan olarak verilmiş. Enginar dolmasına bayıldım. İçinde bulgur,pirinç,kıyma hiçbiri yok. Sadece sebzeler.
Radyasyon çayı da hepimize çocuklarımıza bile içirilmeli bence. Sitesinde tarifi vardı netten de bulabilirsiniz. Malzemeler her mutfakta olabilecek malzemeler.
Kitapta tarih yazmasa da ayın durumuna göre temizlik/detoks yapılması sanırım olayı “kozmik” boyuta taşıyor. Amenna med-cezirin etkisi var elbet. Herhalde ayın küçük olması yahut küçülmesi gerekiyor. Hicri ayın ikinci ve 3. haftaları yapılıyor kürler. Aidin Salihte de temizliklerin ayın henüz gözükmediği ilk günlerde yapmanın daha faydalı olduğu yazıyor.
Detoksun ne olduğunu artık hepimiz az çok biliyoruz. Gülben Ergen’in de geçen gün okuyorum diye paylaştığı Daniel Reid’in Detoks kitabı bu kitabın da kaynakçasında var. Bir de V.E. Irons’ın Sağlıklı Yaşam ve Detoks kitabı. Kitapta Alkalize or Die kitabından da bahsediliyor ama sanırım tercümesi yok henüz. İngilizce okumak isteyenlere önerilebilir.

Maranki, parazitlere ciddi önem veren bir şahsiyet. Çeşitli kürleri var ama kitapta yok. Kitapta nasıl bulaştığına, nasıl kurtulunacağına dair bilgiler var. Kaplıca ve termal suyun şifalarına, egzersizlere, katkı maddelerine, alkali suyun önemine, masajlara, nokta vuruşlara, nefes tekniklerine ve benzeri konulara da kitapta yer verilmiş. Önemli çok güzel ifadeler de var. Buradan sonra kitabın 20 tl etiket fiyatı olduğunu ve bir kere okunmasının fayda sağlacağımı söyleyerek alıntılar yapacağım. Aklımda kalması için yazmam en iyisi.
  • 1931 yılında  Dr. Warburg vücudu asidoz(fazla asit) ve hipoksiden(oksijen yetersizliği) kurtararak kanser hücrelerinin öldürülebileceğini bularak Nobel tıp ödülü almıştır. Kan ve vücut sıvıları alkali yapılarak bu durum sağlanabilir. Bir de radyasyondan uzak durmak elbette..

  •  Zaman zaman bedeni temizleyin. 1, 3, 7 günlük açlık oruçları tutun. Kesinlikle bağışıklık sisteminiz güçlenir.
  • Sebzeler temizleyici, meyveler besleyicidir.
  • Nefes sayılıdır, kader ömrü uzamaz ama kalan ömrünüzü kaliteli ve dik yaşarsınız.
  • Kalın bağırsak hastalığında belirtiler(ilginç gelenleri yazdım sadece bildiklerimizi değil); baş ağrısı, sivilce, konjonktivit, sinüzit, bronşit, astım, uykulu olma hali, seste bozulma
  • Kan asidozundan kaynaklanan rahatsızlıklardan ilginçleri; mide ekşimesi, sedef, sinüzit, aşırı yorgunluk, artrit, saç dökülmesi, vajina enfeksiyonları, depresyon, hiperaktivite, mantar hast..
  • Parazitler insan vücudunda eşeysel bölgeleri etkilediği gibi, özellikle erkeklerde kısırlık ve böbrek rahatsızlıklarına sebeptir.
  • Detoks programının hedefi asidik kalıntıları, hafif alkalik olan kan,lenf ve diğer vücut sıvılarının içinden dengelerini bozmadan çıkarmaktır.
  • Kan pH'ı 7.3'ün altına düsmemelidir, bu noktada su çok önemlidir.
  • Bilinen en hızlı alkalik yapıcılar havuç, pancar, elma gibi taze sıkılmış meyve ve sebze sularıdır.
  • Kronik asidoz kanda Mg ve Ca gibi alkalik minerallerin eksikliğinden oluşur. Diş çürümesi ve osteoporozun ana nedeni budur.
  • Himalaya tuzu mineral destek için kullanılmak istendiğinde 1/3 çay kaşığı tuz bir bardak suda eritilerek içilir. 
  • Deterjan, sabun ve şampuanlarda asidik olan tercih edilmelidir. Çünkü cilt ph ı hafif asidiktir. 
  • Asidik artıkların neden olduğu ana hastalıklar vardır. Osteoporoz, gut, kolesterol, diabet, böbrek, hipotansiyon vb..
  • Damarlar ve kan asidik olursa böbrekte damar duvarına yapışır v asidik klora dönüşürler, bu da taşa dönüşür.
  • Safra çamur ve taşları karaciğer kirliliğinden ileri gelir. Onların dökülmesi için 2-3 defa beden temizliği yapmak gerekir. Bazı durumlarda arka arkaya 3-4 arınmadan sonra arınma gerçekleşebilir.
  • Asit perhizi yapmak diyetin ilk adımıdır. Beyaz şeker, nişasta, yumurta, süt ürünleri dahil hayvansal gıdaları beslenmeden çıkartmak gerekir.
  • Gazlı bir içeceğin verdiği asidik ve CO2 li ortamı dengelemek için 32 bardak alkali su içmek gerekir!!!!
  • Pırasada çok önemli bir element olan Manganez bulunur. Emilim için demir, kalsiyum ve çinko içeren gıdalardan ayrı alınmalıdır. 
  • Havuçtaki keratonoid maddesi kan şekerinin kontrolünde önemli etkiye sahiptir. Yalnızca çiğ havuç bu nedenle diabet hastalarına faydalıdır. Havuç suyu içilirken A vitamini emilimi için azıcık zeytinyağı katılmalıdır.
  • Brüksel lahanası(her ne kadar asidik olsa da) en zengin K vitamini kaynağıdır. 
  • Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Artık madde bırakmadan protein verir.
  • Hıh, Hah, Hay, Hu kalbin sesidir.
  •  
  • Detoks süresince; sera domatesi, salça, tuz, un, şeker, terayağ, katı yağ, et ve tavuk ürünleri, beyaz ekmek, unlu mamüller, patates, pirinç, un, nişasta, yoğurt, süt ve peynirçeşitleri, siyah çay, nescafe, kahve kullanılmamalıdır. (Tuz himalaya/kaya tuzu sadece)
  •  
    İşte bu son cümle beni asıl bitiren olay.. Bundan sonraki yazılarda kendi detoks sürecimden bahsedeceğim biraz..






Kaynaklar:
1) http://www.saglikliyasamhaberleri.com/saglikli-beslenme-formulleri (30.12.2015 tarihinde resimler oradan eklenmiştir.)

5 yorum:

  1. Iyi okumalar. Ben de kendimi çocuk yerine konmuş gibi hissederim tekrarları görünce. Bir de tekrar cümleleri bizim ilkokulda yaptığımız çerçevelere koyarlar ya :) Kaynakça ya Önem veririm ozellıkle diyet kişisel gelişim pedagoji gibi alanlarda kim kimden ne çaldıysa yazıyor Alıntı yok, referans yok, dipnot yok dizin Kaynakça hiçbirsey yok. Sevmiyorum öyle kitaplar Okumayı. İçşndekiler doğru hatta belki hayati bilgiler benim için ama akademik Üslup cok önemli. Ins zamanla yayın evleri de daha hassas olur bu konularda

    YanıtlaSil
  2. Şeklen eleştiriden sonra içeriğe de bakarsam bazen sağlıklı beslenmenin matematik Profesörü olmaktan daha zor olabilecegini düşünüyorum. Öyle cok değişken ve dikkat edilesi şey var ki.... Hayat seklini değiştirmek gerek aslında. Teşekkürler paylasım için

    YanıtlaSil
  3. Ne demek benim için okumak da yazmak da zevk. Beslenme ile ilgili daha spesifik yazılar gelecek. Kaynakça da hem etik olarak hem de sıklıkla yazdığımdan başka yerlerde artık zoruma gitmiyor. Bunun da kul hakkı olduğunu idrak ettim bir de belki de ondandır. Bir yazıya, resme sonuçta birileri emek harcamış, saygı duymak lazım.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
    Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
    Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Gambling in Connecticut: Casinos & Gambling in Connecticut
    In 바카라 사이트 addition to live dealer 구리 출장마사지 gaming, the state also offers live dealer table games and live dealer blackjack games. 속초 출장안마 Connecticut also has 동해 출장마사지 a license to offer a 경산 출장안마 live

    YanıtlaSil

Bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim.