27 Ocak, 2016

Kolay Ekşi Maya Yapımı ve Ekşi Mayalı ekmek

Bakmayın şimdilerde yapmadığıma. Bir zamanlar müptelasıydım ekşi mayalı ekmeğin. Şimdilerde biraz glutensiz beslenmeye çalışıyorum o nedenle bir durağanlık sürecine girdi ekmeklerim. Yalnız şunu diyeyim. Her zaman sade ve pratik bir insan oldum. Bu nedenle 7 günde, 10 günde yapılan mayalar bana zor geldi. Saati saatine bakım yapamadım çünkü uyuyakaldım iki küçük çocukla bazen. Bazen de uyku saatlerine denk gelmesin diye erken kattım malzemeleri. Günde farklı saatlerde 5 uyku seansı geçirdiğimiz için bu nedenle gece-gündüz her saatte zorlanmıştım. Sonra karşıma şu tarif çıktı. Ekmek makinesine en başından beri karşıydım. Ekşi mayalı ekmeği tam kıvamında pişiremiyordu, ona uygun ayarı yoktu. Mecburen fırında pişiriyorum. Şimdi buradaki maya ve benim yaptığım ekmeğin tarifini paylaşacağım. Fırında yaparken de elektrik çok israf oluyor. Bu yüzden gece saatlerini yahut -en sevdiğim- sabah saatlerini tercih ediyorum. Tabii kahvaltıya yetişmesi için sabah 5'te fırının açılması lazım. 15 dk ısınma sonrası 1 saat kadar pişme, 15 dk dinlenme, 1 saat demlenme derken sabah 7.30 da kahvaltıda hazır oluyor taptaze ekmekler.. Devamında hazır ısınmış fırınd elektirk israfını azaltmak için fırından ekmekler çıkmaya yakın hemen bir börek/tatlı vs yapıyorum yahut güllaç cips. Bazen leblebi için nohut. Bu sayede ısınmaya gerek kalmadan ikinci çeşit de çıkıyor ortaya. Hepimiz zaten yapıyoruz böyle şeyleri aslında demeye gerek yok..
Ekşi mayayı şöyle yapıyorum:
  • 1 su bardağı ekşimiş yoğurt(Ekşi yoğurdu ne yapayım diye düşünmeye son :) )
  • 1 su bardağı çavdar unu
Malzemeler sadece bunlar.. Yoğurdunuz ekşi olmayabilir, bu durumda limon suyu sıkabilirsiniz ekşimeyi kolaylaştırır. Yahut ona da gerek yok ben akşamdan taze yoğurdu tezgah üstüne bırakıp yatıyorum. Sabah ekşimiş oluyor. Un seçimine gelince ekmek sanatı sitesinde marka marka verildiğini okurdum hep. Ne gerek var demeyin undan una fark ediyor bu iş gerçekten. Hazır çavdar ununda denedim istediğim kıvam, doku oluşmamıştı. Halil Ayar beyin unlarından  yapıyorum ben de Cahide gibi. Tam buğdayım da ondan geliyor. Kg fiyatı da uygun diğer yerlere göre.
Peki mayanın olduğu nasıl anlaşılır ve dikkat edilecek şeyler nelerdir?
  • Öncelikle mümkünse deterjanla yıkanmamış 1 ltlik cam kavanoz. İçindeki kötü bakterilerden emin olmak için kaynar su ile çalkalansa yahut içinde kaynar su 5 dk bekletilse daha güzel olur.
  • Karıştırmak için tahta kaşık. Bunu da kavanozla birlikte sterilize edebilirsiniz daha güzel olur.
  • Kavanozun ağzını kapatmak için mümkünse 3 kat tülbent yahut pamuklu bez. Bu da mayamızın oksijen alıp toz partikül almamasını sağlayacak. 
Bunları hazırladıktan sonra önce yoğurdu sonra yavaş yavaş unu koyup karıştırıyorum topak kalmayıncaya kadar. Sonra tülbenti kapatıp lastikliyorum. Bırakıyorum kendi haline. Yandan yahut üstten göz göz olana yahut köpürüp taşana kadar bekliyor benimkiler. Genelde bu işlemi gece yatarken yaptığım için pek saat tutmuyorum ama en geç olsa olsa 10 saatte olur herhalde. En erken 4 saatte olduğunu biliyorum. Kışın da yazın da bizim evin sıcaklığı aynı. O yüzden bizim ev için fark etmiyor ama hızlı olmasını isteyen kalorifer peteği üstüne de koyabilir.
Bu ölçüleri bu şekilde ayarlamamın sebebi oluşan iki bardak mayanın 1 bardağını o an yapacağımız ekmekte kullanmak diğer kalan kısmına da yine un-su ilavesi yapıp mayayı devam ettirmek.
Çavdar ununun kullanılış sebebi daha çabuk mayalanması. Tam buğday ile yapılırsa süreç uzayabilir. Hiç denemediğim için bilemeyeceğim. İlk mayası çavdarla olduğu için ille onunla devam etmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Devamında istediğiniz unla mayayı devam ettirebilirsiniz.
Mayayı yapım aşamasını anlatmakla geçsin bugün küçük uyanmadan  bitirmek zorundayım çünkü :( gece yahut yarın da bazlama ve ekmek tarifini koyayım. Hem foto da koyarım bugün yaparsam. Hiç foto yok arşivde :) Evet uyandı mesai devam ediyor. Şimdilik hoşçakalın. Yazıya foto eklemesi yapacağım ilk fırsatta..

 

2 yorum:

  1. Ben de kuru maya ile yapıyorum evde. Bir keresinde annelerimizden öğrendim şekilde hamurdan bir parça ayırıp dolaba koydum. Ve onunla yaptım. Biraz daha sert bir hamur oldu tabii. Bu şekilde hiç denemedim. Bunu da bir gün denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Tabii mutlaka denemelisiniz :)

    YanıtlaSil

Bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim.