29 Mayıs, 2015

Kreş ve 3 yaş sorunsalı

Büyük oğlum İ. bu ay itibariyle 3yaşını dolduruyor. Resmiyette anaokullarına kayıt yaşına giriyor kısaca. Bu nedenle son iki haftayı bu konuyu düşünerek, konuşarak ve bazı gezilerle geçirdik. Şimdi başlayalım özete:
Öncelikle ihtiyaç ve beklenti listemizi yazayım.
1.Benim ilk amacım birlikte oynayabileceği, enerjisini atabileceği bir ortam bulmak.
Çözüm: Ya oyun grubu/anaokulu ya mahalleden arkadaşlar ya da kuzen/yeğen gibi akrabalar. Sonuncu seçenek birçok insanda olduğu gibi bize de uzak. Mahalle içinde de bir-iki kişi hariç denk gelmedi. Onların da bizim de aile olarak farklı telaşlarımızın olması zamanların çakışması kötü denk geldi maalesef. Geriye kalanlardan ilk önce oyun grubunu denedim. birçok yere bir oyun grubu kurmak istediğimi belirten mesajlar, postlar bıraktım. Bakalım oluşturmaya çalışıyoruz halen. En son seçenek ise anaokuluydu. Sonra bunu değerlendirmeye başladık.

2.Dini ve manevi eğitim için artık benden birşeyler almak istemiyor.
Çözüm: Ya zorla ben anlatacağım yahut başka birinden talim edecek bunları. Topu başkasına atmak çok daha kolay geldi gözüme.

3.Evde çok sıkılıyorum. İnsan yüzüne hasretim.
Çözüm: Arkadaş ortamı bulmak yahut işe başlayıp çevre edinmek yahut komşuluk ilişkilerini geliştirmek. Komşuluğu çok severim. Lütfen bir not olarak bu yazıyı okuyan herkes kendini sorgulasın: En son ne zaman ihtiyaç harici komşunuzun kapısını çaldınız? Burada yaş olarak onlardan küçük oluşum, buralı olmaları gibi etkenler komşuluk ilişkilerinin hiç olmamasını sağlıyor. Üstelik iki çocukla gidebildiğim tek Yasin gününde oğlanların uyku saatlerinin çatıp uykuya dalamamaları orada çıkan rezalet bir daha utanıp gidemememe sebep oldu. İnsan çocuğundan utanır mı demeyin. eğer en küçük çocuğu liseye giden bir eve 0-3 yaş grubu iki erkek çocukla giderseniz ev sahibinin gerilmesine neden olabilirsiniz. O gerilmese güleryüzünü esirgemese de siz rahatsız olursunuz etraftaki değişik nesneleri inceleyen, elleyen, yerini değiştiren iki bıdıktan. Bu seçenek elenmiştir.
İşe başlamak için okula ziyaret düzenledim. Gelirsem çalışma koşullarının nasıl olacağını oturduk konuştuk. Öğretmen olmam hasebiyle yazın çalışmam taraftarı değildi eşim. Ben ise biran önce evden kendimi atmak insanlara karışmak istiyordum. Biz de şöyle bir karar aldık. Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında çalışacağım; ev içi/dışı gösterdiğim performansa, çocukların ayrılık kaygı düzeylerine bakarak Eylül'de yeni yılda başlayıp başlamayacağıma karar verecektik. Bütün bunları neden geçmiş zamanlı yazıyorum çünkü birçok şeyi az sonra yazının devamında anlatacağım gibi karara bağladık. Ve böylece buradaki iş hayatım başlamış oldu.

Gelelim bu sorunsalların nasıl çözüldüğüne... Anaokulu ziyaretleri başlattık. Önce en yakın devlet okulundan başladık mesafe olarak eve 10 dk. yürüme mesafesinde ve buranın köklü okullarından biri. İlk tecrübemizi burada yaşadık. Kapıdan içeri alınmadık 1Haziran'da fotoğrafını al da gel önkayıt var dediler. Yetkili biriyle görüştürmediler öğrenciler çıkıyor olmasına rağmen. Hangi kitapların, yayınların izlendiğini öğrenemedik. Bahçesi çok güzel gelmişken çocuk da varken oynasınlar dedik ve bu arada veliler ile sohbet ettim. Fiyat gayet makul sabah grubu 65 tl. Öğretmen ancak Eylül'de ihale kimde kalırsa şeklinde belli oluyor. Her sene her grubun öğretmeni değişiyor. Sonra annemin umre dönüşü sunumlarını izlediği hayran kaldığı bir dini cemaatin buradaki anaokulu bulundu isim alındı, randevuya gidildi. Mekan olarak tripleks bir villa. Bahçesine bile değil ara kat yatak odaların girişine oyun parkı konulmuş. Nefes alacak yer yok gibi. Eğitim güzel. Kapıdan girişte çok güzel dualı sesler karşıladı bizi şansımıza, bizimkinin de ilgisini çekti bayağı. Hatta müdüre hanımla konuşurken bir sınıfta misafir olmasını rica ettim. Gayet uyumlu şekilde gitti dönüşte sınıftan çıkaramadım ki oyuna bile dahil değildi o an. 3 yaş grubu için Kur'an değil, sadece manevi değerler eğitimi uygulandığı, 1 sene içinde namaz surelerinin ezberletildiği onların daha ileri düzeyde birşeye karıştırılmadıklarını anlattı bana müdüre hanım. Ecdad gibi 4 yaş 4 ayı bekliyorlarmış. Onu dolduran Kur'an talimine başlıyormuş öncesi değil. Kafamda soru işaretleri ile ayrıldım oradan da. En önemli soru işaratleri e zaten evde bunları ben yapıyorum ve tüm gün kalırsa derslere tam girebiliyor yarım gün seçeneği için tasarlanmamış plan. 3 yaşındaki çocuğun tam gün anneden ayrılması hiç mantıklı gelmemiştir bana. Son olarak ücret de belirteyim yarım gün 400, tam gün 500 tl. Servis hariç. 100 tl de o tutar deseniz yarım gün 500 tl ye geliyor.
Sonra telefonda tanıştığım okul arkadaşım başka bir yeri tavsiye etti. Kızı 34 aylıkken başlamış, şimdi 48 aylıkmış ve Kur'an'a geçiyorlarmış. Ona da heves ettim. Sübyan mektebi denilen yerlerden. Yalnız o da tam gün gibi 9-15 arası imiş. Arkadaşın evi yakın olmasına rağmen 4'te ancak evde oluyormuş servisle. Bize uzak olduğu için çocuğun sabah 7.30 da çıkıp akşam 17'de gelmesi gerekiyordu. Babası bile bu kadar dakik mesai yapamıyor. Bu seçenek de bu yüzden yine elendi.
En son meşhur anaokullarından birine gittik. Yoga,tenis,yüzme,piyano,yaz okulu, buz pateni ne ararsanız var. Görüşmeye gittiğimde bunların hiçbirinin 3 yaş grubuna olmadığı -belki yoga- bilgisini aldım. Fiyat olarak aylık 850 tl. Servisi bile soramadım. Yarım gün kabul edilmiyor zaten prensip olarak. Bahçesine hayran kaldım ev kadar yer ayrımışlar çok güzeldi. Etkinlikleri sergi yapmışlar bizimkinin çok ilgisini çekti, benim de tabii.. Müdürün yanında rahat durmayınca sergi alanında gezdi. Yaz okulu için belki değişiklik olması adına düşünülebilir. 1 aylık yaz grubu 650 tl. Biz 15 günlük tarife düşünüyoruz arada bayram olduğundan dolayı düşünürsek de.
Sonra ne mi oldu, bazı yazıları okudum ve kafamda yeni şeyler belirmey başladı... Hadi buyrun ikinci yazıya..

4 yorum:

  1. ben de zamanında cok kres gezmıstım... ormak okulu wadorf ve montessorı okulları, sıradan hayır ısleme sıstemınde gıden ana okulu.... sonunda ozel de olsa hıcbır okulun cocukların gercekten ıhtıyac duydukları ogrenme ve yetısme sureclerıne cevap veremeıdıgnı farkettım. Bır sonrakı yazınızı merekla beklıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke burada o kadar alternatifim olsaydı da hiç değilse neler yaptıklarını görüp örnek alsaydım. 2.yazı bir aydır beklemede. hemen güncelleyip yazıyorum. sevgiler :)

      Sil
  2. canım hiçbir zaman dört dörtlük bir yer bulamazsın kaldıki kimse anne gibi olamaz ,kötünün iyisine bakmak zorundayız her zaman ,en öncelikli önem verdiğin konuyu dikkate alarak kreşe ver derim .bu dini kreşleri ben de çok araştırdım , 4 yaştan önce çocuğa bir şey verilmiyor ,onların verdiklerini ben dvdde ilahi dinleterek de veriyorum ,4 yaştan sonra ancak KURAN eğitimine başlanabilir o yüzden bence iyi bir devlet anaokulu bul 1 yıl ver ,sonrasında yine araştırmaya devam ederek ,aradığın standartlarda bir özel kreş bulucaksındır elbet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın,aynı mantık bende de var. yazdıklarının çoğu benim de düşüncelerim. bu yüzden bu kadar benziyoruz galiba. iyi ki buradasın :)

      Sil

Bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim.